Qigong

qigong

 

Qigong

A Qi (csi) az Univerzumot betöltő természeti erő, amelynek egyik megjelenési formája az Emberi Qi, az ember belső energiája. A Qigong (csikung) ezzel a belső energiával foglalkozik. A gong (kung) munkát jelent, tehát a Qigong (csikung) az ember belső energiájával való munkát, annak fejlesztését jelenti.

 

 

Olyan belső szellemi és fizikai, testi gyakorlatok összessége, amelyet a kínaiak évezredek óta alkalmaznak. Speciális gyakorlatok, melyek megelőzik a betegségek kialakulását, gyógyítanak, serkentik a szervezet minden működését, szerveinket új energiával látják el, az ifjúság és az egészséges hosszú, boldog élet titkai. Bárki korától, egészségi állapotától függetlenül végezheti a gyakorlatokat anélkül, hogy bármilyen segédeszközre szüksége lenne. A gyakorlatok úgy serkentik a szervezet keringését, hogy nem terhelik a szívet, a légzésgyakorlatok csökkentik az izom és idegi feszültségeket, oldják a stresszt, a haragot, a szorongást, lazítják az izmokat, így a Qi szabadon áramolhat biztosítva az ember számára a gyógyulás és az egészség megtartásának minden lehetőségét, megerősítve a testet és a lelket.

keklevel

Jótékony hatásuk a szervezet működésének lassításából, a harmóniából, a nyugalomból, a pontosságból és az egyszerűségből fakad és abból, hogy a hangsúlyt a belső dolgokra helyezik és holisztikusan szemlélik az embert, tehát a gyakorlatok minden szinten a mozgás, a légzés és a gondolatok szintjén is, a Három Kincs egységében (Jing, Qi, Shen) jelennek meg.

Erősítik a testi, érzelmi és szellemi rendszereinket, belső szabadság és életerő érzése alakul ki bennünk, és e termékeny közegben szellemünk is kibontakozhat.