Taijiquan

kép 042

Taijiquan

Yang stílusú Taijiquan-t (táj csi csüen) 2008 óta gyakorolok, megértésem ezen keresztül is tovább mélyül, itt azonban szeretném segítségül hívni azok tudását, akik lényegét megragadva tudták szavakba önteni mi is a Taiji Quan. Havasi András, iskolánk vezetője egyik könyvében így fogalmazott.

” A Taiji Quan magával az ember lényegiségével foglalkozik, belső biológiai és tudati működésünk megnyilvánulása a mozgásban. Célja, hogy kibontakoztassa az emberben lévő univerzális igazságokat, hogy megélhesse valódi önmagát.”

 

Ez a megfogalmazás jól tükröződik a Taiji Quan jelentésében.

 

Tai azt jelenti, nagy

Ji azt jelenti, legfelső, legvégső

Quan pedig azt jelenti, ököl

 

 

 

Tehát a Taiji Quan egy olyan módszer, amely a test használatán keresztül fejezi ki a végleges valóságot. Olyan mozgásrendszer, amelyben a gyakorló mozdulatai összhangban vannak a testében és tudatában zajló folyamatokkal.

A gyakorlatban lágy, lassú, folyamatos, körkörös és rendezett mozdulatok jellemzik. A mozdulatok folyamatosan mennek át egymásba, spirálisan kanyargóak és körívesek. Ez a mozgástípus a legkedvezőbb a test energiavezetékeiben áramló energiának.

A Taiji Quan gyakorlása egészségessé teszi a testet. Javítja a keringést, hiszen gyakorláskor csökken a szív frekvenciája, nő a perctérfogat, csökken a vérnyomás, a mély hasi légzés javítja az alhas keringését, így javul a szervek vérellátása, pozitív hatással van az emésztőrendszer működésére,  erősödnek a belső szerveket tartó izmok, szalagok. Gyakorláskor emelkedik a testhőmérséklet, emelkedik a fehérvérsejtek száma, így erősödik az immunrendszer. A mély légzés oldja az izom és idegi feszültségeket, így kiegyensúlyozza az idegrendszert. A gyakorlás erősíti a szalagokat és a csontokat, a laza mozdulatok és a ritmikus légzés lazítja az izmokat és az ízületeket, így a Taiji Quan kedvező hatással van a mozgásrendszerre. Ha testünk egészséges, a qi (csi) szabadon tud áramlani, ami a gondolatainkra, szellemünkre is hatással van.

Taiji mesterem Krobot Sándor így írt erről:  „A Taijiban egyesülnek a minket alkotó összetevők (jing, qi, shen). Megfelelően bemelegített, egészséges, jól táplált test, ami erős és rugalmas (jing) képessé válik a légzés által olyan minőségű finom energiát keringetni (qi), amiben a szellemünk (shen) az ugráló gondolatok átalakulását érheti el. Miközben a három kincset (jing, qi, shen) egyesítjük, végbemegy Yin és Yang egyesítése is, amikor az anyag a szellemmel kapcsolódik.”

IMG_0159