A shiatsu

 

A shiatsu

A shiatsu (siacu) egy japán egész test masszírozási, kezelési mód, egészségmegőrző, gyógyító módszer, amely a hagyományos kínai orvoslás és az akupresszúra alapjaira épít. Energetikai kezelés, amely az életenergia harmonizálására szolgál.

A shiatsu szó szerinti fordításban „hüvelykujjnyomást” jelent, amely elnevezés az alaptechnikára utal. A kezelés során ugyanis leggyakrabban az ujjakkal (hüvelyk ujjal, haránt ujjakkal) gyakorolunk nyomást az energiavezetékek mentén. A shiatsu gyógyász azonban tenyérrel, könyökkel, alkarral és lábbal is dolgozik, és más módszereket is alkalmaz. A feszítések, nyújtások, ízületforgatások szintén fontos részét képezik a kezelésnek, melyek az energiablokkok oldására szolgálnak.

 

narancscsesze

A test energiájának áramlása önmagában láthatatlan, de ahogyan dolgozik, az a testen érzékelhető. Amikor az energia harmonikus áramlása valamilyen belső vagy külső hatásra felborul, a szervezet egyensúlyi állapota megbomlik, bizonyos helyeken energia hiány, máshol többlet keletkezik.  Az energiavezetékek mentén történő kezelések harmonizálják az energia áramlását, nem csupán a betegségre koncentrálnak, hanem az egész emberre, mivel minden betegség ugyanabból a forrásból ered – a testen keresztül áradó energia egyenetlenségeiből.

A kezelés általánosan javítja a kezelt személy közérzetét, minden szinten kedvező hatást fejt ki. A kezelt test vitalitását és ellenálló-képességét javítja, oldja a test feszültségeit, nyugtatja az idegeket, aktiválja a keringési- és immunrendszert. Mozgásszervi panaszok, belső szervi problémák kezelésére, az idegrendszer kiegyensúlyozására, jó közérzet és az egészség fenntartására, valamint betegségek gyógyításának előmozdítására egyaránt alkalmas módszer.

kép 032